Рус Укр
ГлавнаяНовости ЖКХВодоснабжениеЛише 65% українців мають доступ до централізованого водопостачання
Новости ЖКХ
01 мая 2024 г.
29 апреля 2024 г.
11 марта 2024 г.
12 февраля 2024 г.
31 января 2024 г.
22 января 2024 г.
29 декабря 2023 г.
26 декабря 2023 г.
11 декабря 2023 г.
13 октября 2023 г.
Опросы все опросы
ЧТО ПРЕПЯТСТВУЕТ ВАМ ВОВМРЕМЯ ПЛАТИТЬ ПО СЧЕТАМ ЗА УСЛУГИ ЖКХ?
Слишком высокие тарифы
Регулярное повышение квартирной платы
Низкое качество услуг или их полное отсутствие
Не соблюдение исполнителями сроков по вывозу мусора
Бездействие ЖЭКа
Ничего, я всегда вовремя плачу
Я не считаю нужным платить за коммунальные услуги

Лише 65% українців мають доступ до централізованого водопостачання

В Україні лише 65% населення мають доступ до централізованого водопостачання - це лише четверта частина сіл та 98% міст, такі дані наведено у звіті Рахункової палати
В Україні лише 65% населення мають доступ до централізованого водопостачання - це лише четверта частина сіл та 98% міст, такі дані наведено у звіті Рахункової палати, повідомляє "Україна Комунальна".
 
Аудитори Рахункової палати констатували, що українці мають обмежений доступ до якісної питної води.
 
"Питне водопостачання для населення країни майже на 80% забезпечується поверхневими водами, екологічний стан яких погіршується. При цьому централізованим водопостачанням забезпечені 65% українців, а за кількістю населених пунктів – 98% міст та 23% сіл. Решта жителів сільської місцевості здебільшого споживають воду з колодязів та індивідуальних свердловин, санітарно-технічний стан яких переважно незадовільний. З 2015 року все більше проб питної води з централізованого та нецентралізованого водопостачання не відповідають встановленим нормам і показникам. Отже, епідемічна безпека погіршується", - йдеться в повідомленні.
 
Доступ до централізованих систем водовідведення у 2021 році мали майже 96% міст, однак у сільській місцевості та у віддалених районах цей показник залишається незадовільним і становить лише 1%, вказали у Рахунковій палаті.
 
В Україні питання забезпечення якісною питною водою постало особливо гостро в період повномасштабного російського вторгнення. Як бачимо, останні події – знищення греблі Каховського водосховища – ще більше посилюють негативні наслідки російської агресії, зокрема гуманітарну й екологічну катастрофу, що призводить до браку прісної води.
 
Повідомляється, що повномасштабна військова агресія рф призвела до значних, а іноді невідновних руйнувань критичної інфраструктури централізованого водопостачання та водовідведення міст.
 
Аудитори Рахункової палати встановили, що через широкомасштабне вторгнення рф в Україну фактично втрачені понад 725 млн грн, які використали у 2019-2022 роках на реалізацію інвестиційних проєктів із водопостачання та водовідведення у Донецькій, Запорізькій, Луганській, Харківській та Херсонській областях. Оскільки ці області на сьогодні перебувають в зоні активних бойових дій та під частковою окупацією, подальше виконання заходів неможливе, а проєкти втратили актуальність.
 

За даними оновленої оцінки Світового банку, станом на 24 лютого 2023 року прямі збитки від пошкодження об'єктів водопостачання і водовідведення становили 2,2 млрд дол. Втрати в цілому оцінювали приблизно в 7,5 млрд дол. 

 
Комментарии (0)