Рус Укр
ГоловнаВибір редакціїТарифи ЖКГБорги споживачів за електрику за період війни зріс на 15 млрд грн
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги

Борги споживачів за електрику за період війни зріс на 15 млрд грн

Борги побутових споживачів за електроенергію за період повномасштабної війни зросли на 15 млрд грн. Торік борги зросли на приблизно 7,7 млрд грн.
Борги побутових споживачів за електроенергію за період повномасштабної війни зросли на 15 млрд грн. Торік борги зросли на приблизно 7,7 млрд грн. 
 
Про це у коментарі для ExPro повідомив радник премʼєр-міністра України та член наглядової ради НЕК «Укренерго» Юрій Бойко, пише "Україна Комунальна".
 
«Багато це чи мало? На мій погляд, це дуже багато. Серед найбільших боржників – багато областей, яких би там не мало бути», - вказує він.
 
«Рекордсменами» є Київ та Київська область, Дніпропетровщина та Харківщина.
 
Кабінет Міністрів України своїм рішенням від 29.12.2023 № 1405 вніс зміни до Постанови від 05.03.2022 року № 206 «Деякі питання оплати житлово-комунальних послуг в період воєнного стану», фактично скасувавши мораторій на відключення від електроенергії боржників у не прифронтових областях. Для регіонів, у яких ведуться (велися) бойові дії, такий мораторій залишається чинним. 
 
«Моя особиста точка зору – рішення про скасування мораторію перезріло. Його необхідно було прийняти десь 15 місяців тому», - каже Бойко, пояснюючи це тим, що Україна пережила шок перших місяців війни, стабілізувала роботу економіки, фінансової та банківської систем, крім того, агресора успішно вигнали зі значної частини території, і активні бойові дії ведуться не на всій території нашої держави.
 
Раніше, генеральний директор компанії Yasno Сергій Коваленко, розповідав, що  компанія планує розпочати відключення світла боржникам з 29 січня. Перед цим людям будуть надходити сповіщення та попередження про борги за електроенергію. 
 
Коваленко наголосив, що всім одразу не будуть розсилатися попередження, "всім приходять сповіщення, що люди заплатіть". "Після попередження - 10 днів, і проводиться відключення. Плюс/мінус один день", - сказав Коваленко.
 
"Якщо ж людина накопичила з різних обставин великий борг і не має повної суми, щоб оплатити, ми такі випадки розглядаємо, але нам потрібна комунікація. Потрібно, щоб ця людина звернулася. І ми укладаємо так звані договори розстрочки, і там вже індивідуальний графік, за яким людина сплачує", - додав він.

Щоб повернути світло після сплати боргу, по-перше треба буде сплатити борг. Після цього треба буде отримати рахунок на підключення електроенергії і сплатити цей рахунок. Бо відключення та підключення коштує грошей. Після того, як буде сплачено рахунок на підключення, колеги з мереж впродовж 5 днів підключають фізично абонента до постачання.   

 
Коментарі (0)