Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГСтатистикаНаціональний банк України прогнозує прискорене зростання цін у найближчі місяці
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги

Національний банк України прогнозує прискорене зростання цін у найближчі місяці

За словами глави НБУ, інфляція сповільниться наприкінці 2021 року до однознакових рівнів та поступово повернеться до цілі 5% річних у 2022 році.
Національний банк України прогнозує прискорене зростання цін у найближчі місяці. Про це під час брифінгу розповів голова НБУ Кирило Шевченко.
 
За словами глави НБУ, інфляція сповільниться наприкінці 2021 року до однознакових рівнів та поступово повернеться до цілі 5% річних у 2022 році.
 
“Цьому сприятимуть кілька чинників. По перше, вичерпання ефектів низької бази порівняння минулого року, по друге, корекція світових цін на сировинні товари, по третє посилення монетарної політики Національного банку”, — заявив Шевченко.
 
Раніше Держстатистики повідомило, що споживчі ціни у серпні цього року в Україні зросли на 10,2% у річному вимірі (проти серпня минулого року), не змінившись у порівнянні з показником місяцем раніше.
 
Споживчі ціни в серпні 2021 року у порівнянні з липнем цього року знизилися на 0,2%, з початку року зросли на 6,2%.
 
Базова інфляція в серпні 2021 року у порівнянні з липнем цього року не змінилася, з початку року – 4,2%.
 
На споживчому ринку в серпні ціни на харчові продукти та безалкогольні напої знизилися на 0,7% (у річному вимірі подорожчання на 10,2%). Найбільше (на 18,3% та 5,0%) за місяць подешевшали овочі та фрукти. На 1,0–0,2% у серпні, як вказано, знизилися ціни на соняшникову олію, макаронні вироби, рис, сири.
 
Водночас на 18,0% у серпні подорожчали яйця, на 3,6–0,3% зросли ціни на цукор, м’ясо та м’ясопродукти, молоко, сметану, хліб, масло, кисломолочну продукцію, рибу та продукти з риби.
 
Ціни на алкогольні напої та тютюнові вироби за місяць підвищилися на 0,4%, що пов’язано з подорожчанням тютюнових виробів на 1,0%.
 
Одяг і взуття подешевшали у серпні на 3,0%, у т.ч. взуття – на 3,7%, одяг – на 2,5%.
 

Зростання цін (тарифів) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива на 0,6% у серпні відбулося в основному шляхом підвищення цін на утримання та ремонт житла на 2,3%, природний газ – на 2,1%, каналізацію – на 0,9%, водопостачання – на 0,7%, вказали у Держстаті. Водночас у річному вимірі ціни на комуналку сповільнили зростання до 29% з 35,5% місяцем раніше. 

 
Коментарі (0)