Рус Укр
ГоловнаНовини ЖКГФінансування ЖКГУкраїнці «пошкодували» грошей на ЖКП
Опитування всі опитування
ЩО ПЕРЕШКОДЖАЄ ВАМ ВЧАСНО СПЛАЧУВАТИ РАХУНКИ ЗА ПОСЛУГИ ЖКГ?
Занадто високі тарифи
Регулярне підвищення квартирної плати
Низька якість послуг або їх повна відсутність
Не дотримання виконавцями термінів з вивезення сміття
Бездіяльність ЖЕКу
Нічого, я завжди вчасно сплачую
Я не вважаю за потрібне платити за комунальні послуги

Українці «пошкодували» грошей на ЖКП

Українці продовжують накопичувати борги за житлово-комунальні послуги. За даними Державної служби статистики, у минулому році населення не доплатило 1% від нарахованих за ЖКП сум.

Загальний об’єм платежів у минулому році побутових споживачів за послуги ЖКП склав 38,4 млрд грн - 99% від нарахованих за цей період сум. Але в цілому платіжна дисципліна поліпшилась на 2,4% у порівнянні з 2012 роком, коли побутові споживачі сплатили за послуги ЖКГ 37 млрд грн (96,6% нарахувань).

Загальна заборгованість українців за милуй рік склала 12,52 млрд грн, що 0,16 млрд грн менше ніж за січень-грудень 2012 року. Середній термін заборгованості – 4 місяці. У 2013 році найкращі показники платіжної дисципліни продемонстрували споживачі у Івано-Франківській, Вінницькій та Львівській областях (102,4–102%), найнижчий – у Луганській, Донецькій, Дніпропетровській областях та в АР Крим (95,8–97,3%).
 
При цьому, за даними Держстату, фінансове навантаження на побутових абонентів у минулому році зменшилося на 3,7% у порівнянні з 2012 роком – середні нарахування за житлово-комунальні послуги на одного власника особового рахунку з урахуванням електроенергії (із розрахунку 150 кВт•год) становили 518,8 грн, тоді як у позаминулому році – 539 грн.
 
Упродовж січня–грудня 2013 року населенням сплачено за електроенергію 10,9 млрд грн, що на 28,6% більше нарахованих за цей період сум. Серед регіонів найвищий за середній по країні рівень оплати електропостачання спостерігався у Одеській області, Севастополі та Київській області (189,6–179% з урахуванням погашення боргів попередніх періодів), найнижчий – у Чернігівській, Сумській та Житомирській областях (75,4–90,4%). Заборгованість населення з оплати електроенергії на кінець грудня становила 2,93 млрд грн.
 
Згідно з нормами урядової постанови № 976, якою затверджений Порядок погашення реструктуризованої заборгованості та внесення поточних платежів за ЖКП у минулому році з населенням було укладено 71 тис. договорів щодо погашення боргу на загальну суму 230,6 млн грн, а сума внесених платежів з урахуванням довгострокових договорів склала 172,3 млн грн. З початку дії постанови з погашення реструктуризованої заборгованості (липень 2003 року) і по теперішній час було укладено 3,2 тис. договорів на суму 3 млн грн. Сума внесених платежів становила 2,1 млн грн.

 
Коментарі (0)